Nigerian trade delegation learns Dutch technologies in Brabant

ALMKERK - A Nigerian trade delegation led by Ambassador Oji Nyimenuate Ngofa visited Mr. Jan Hak at Clootwijck Estate in Almkerk. The visit took place as follow-up to the visit of the President of Nigeria to The Netherlands two weeks earlier, and focused on knowledge exchange in the field of Agro & Food.

Mr. Jan Hak, president of sector organisation NAFTC-Africa (Netherlands Agro, Food & Technology Centers - Africa), presided the program. NAFTC-Africa is active in the worldwide promotion of Dutch Technology in the mentioned fields with the aim to assist in feeding the world population. During the meeting, NAFTC-Africa introduced solutions of its members as well as innovative Land Development Software that is successfully applied in Egypt. According to the delegation, Dutch AgroFood business can play an important rol in assisting Nigeria to feed its 200 million inhabitants.

Two company visits took place in the direct surroundings: to Poultry Farm Groeneveld in Uppel with as highlight a fully automated poultry barn, in which temperature and feed are constantly monitored. The second visit took place at neighbouring Culinei from family Koekkoek. Mr. Koekkoek took his visitors to his egg-packing machine, saying: "From 1 September, our farm is fully organic. Our country (The Netherlands) is wealthy enough to pay extra for organic food, however we won't be able able to feed the entire world with organic food"

Ambassdor Oji Nyimenuate Ngofa shared that he was deeply impressed from the visited companies as well as from the shared insights. "Thank you for all the knowledge you have shared with us today, this is the start of a new friendship" he surprised Jan Hak.

Final company visit took place to Cheese Farm 'De Lange Hoeve' in Genderen.

Dutch (original article):

ALMKERK – Een Nigeriaanse handelsdelegatie onder leiding van ambassadeur Oji Nyimenuate Ngofa bracht dinsdagmiddag een bezoek aan de Clootwijckhoeve van Jan Hak.

Het bezoek stond in het teken van kennisuitwisseling rond agro & food en bezoek was een vervolg op het bezoek van de Nigeriaanse president aan Nederland van twee weken geleden. Jan Hak trad op als voorzitter van de Nederlandse Agro, Food & Technology Center (NAFTC) dat wereldwijd

handelsbetrekkingen aanknoopt voor export van voedsel en ennisuitwisseling om zo de wereldbevolking te voeden. Nigeria moet 200 miljoen mensen voeden en de Nederlandse agrofood business kan daarbij een belangrijke rol spelen,aldus de Nigeriaanse delegatie. De Nigerianen brachten twee bedrijfsbezoeken. Op het pluimveebedrijf Groeneveld aan de Uppelse Hoek werd bij de pas geoogste tarwe uitleg gegeven over het bedrijf. Al het verbouwde voedsel is voor de kippen op het bedrijf. Ook toonde boerin Marjan Groeneveld de computergestuurde kippenschuur, waarin temperatuur en voeding constant worden gemeten.

Overbuurman Theo Koekkoek troonde het bezoek mee naar zijn eierpakmachine, waarmee zijn ‘Culinei’ eieren worden verpakt. “Ons bedrijf is vanaf 1 september volledig biologisch, we hebben vooral gekozen voor kwaliteit. Ons land is rijk genoeg om iets extra’s te betalen voor biologische voedsel, maar met biologisch voedsel kunnen we niet de hele wereldbevolking voeden”, zo hield hij de Nigerianen voor.

Ambassadeur Oji Nyimenuate Ngofa liet weten onder de indruk te zijn van de bezochte bedrijven. “Dank voor alle kennis die je hebt gedeeld, dit is het

begin van een nieuwe vriendschap”, zo verraste hij Jan Hak. Als laatste werd een bezoek gebracht aan kaasboerderij de Lange Hoeve in Genderen.

Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square